Renhold-hjemme-colourbox.jpg

Sterk vekst i renholdsbransjen i Sverige

Antall ansatte i renholdsbransjen i Sverige øker. Hvor mye av økningen som skyldes skattefradraget (RUT), er uklart.

Publisert

RUT-reformen i Sverige har ført til økt sysselsetting i renholdsbransjen. (Ill. foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Grunnen til denne uklarheten, er at bransjen økte sterkt også før RUT- reformen trådte i kraft i 2007*, skriver Kristianstadsbladet.se.

I løpet av hele 2000-tallet økte sysselsettingen i renholdsbransjen i Sverige med 20 prosent. Antallet renholdere i kommunene økt med 75 prosent mellom 2007 og 2010, viser tall fra statistisk sentralbyrå i Sverige.

Innvandrerkvinner stod for 40 prosent av de 950 nye selskapene som ble etablert i bransjen i 2010, for menn var 48 prosent født i utlandet. De fleste som kjøper renholdstjenester bor i storbyene,

Gledelig utvikling

Sveriges Næringsminister, Annie Lööf, sier det er gledende med den positive utvikling innen renholdsbransjen etter at RUT-fradraget ble innført.

– Årsaken til at fradraget ble innført, var både for å gjøre det enklere for folk i hverdagen, men også for å øke antall arbeidsplasser og bedrifter, sier hun til avisen.

Hun mener RUT-fradraget er en suksess.

– Ja, absolutt. Etter innføringen har sysselsettingen økt i renholdsindustrien. Flere som pleide å jobbe svart, arbeider nå hvitt med den sikkerheten det gir. I tillegg har mange selskaper blitt startet opp, sier hun.

*RUT-fradraget er et fradrag for kjøp av tjenester i hjemmet, og ble innført i 2007. Målet var å etablere et nytt marked, styrke den hvite økonomien og skape flere arbeidsplasser.

Les hele saken her:

"
Powered by Labrador CMS