Sykehus-renhold.jpg
Sykehus-renhold.jpg

Sjokkert hjertepasient: Det var møkkete på sykehuset

Han lå på Bærum sykehus i fem dager for hjerteinfarkt. Geir Gilde reagerte på «hvor møkkete» det var på sykehuset. Fra torsdag morgen til mandag ettermiddag hevder han at han ikke så noen fra renhold.

Publisert

Innlagt hjertepasient opplevde sykehuset som "møkkete". Var redd for smitte, skriver Budstikka. (Ill.foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

– Alle vi tre som lå på rommet, reagerte sterkt på det. Fra jeg kom inn torsdag morgen til jeg ble sendt hjem mandag ettermiddag, så jeg ingen renholder, sier Geir Gilde fra Gjettum, til Budstikka.

Etterlyser renholdsrutiner

Torsdag 23. februar ble Gilde lagt inn på Bærum sykehus på grunn av hjerteinfarkt. Han ble skrevet ut etterfølgende mandag i 14-tiden. Gilde etterlyser bedre renholdsrutiner.

– Jeg vil ikke bruke for sterke ord, men jeg er sjokkert. Jeg er bekymret for smittevernet, sier han til avisen.

– Gult under toalettskålen

Ifølge Geir Gilde var det støv oppetter veggene rundt desinfeksjonsflaskene på toalettene, fulle søppelbøtter, papirbiter og plastrester på gulvet og støv i vinduskarmene. Enda verre var det på toalettene, ifølge Gilde.

– Det var helt gult her, sier han og holder opp toalettskålen på et av toalettene ved hjerteavdelingen i syvende etasje.

– Jeg kviet meg for å sette meg ned. Jeg brukte opp en hel desinfeksjonsflaske de dagene jeg var innlagt.

Hygienesoner

– Vi er på sengerommene og toalettene stort sett en gang i døgnet, men det kan forekomme at det kan være sølete på toaletter ved sengepostene, uten at jeg kan si at det er slik hele tiden. Med moderne renhold tar man ikke rommene fra innerst til ytterst. Men det er ikke slik at renholderskene ikke har vært innom på fem dager, sier avdelingssjef for renhold og tekstil i Vestre Viken, Kjersti Lohne Enersen, til avisen.

Etter renholdsrutinene deles sykehuset inn i i tre hygienesoner (se fakta). Inndelingen forklarer hvilke rom og områder som prioriteres. Det samme renholdet skal gjøres på operasjonsrom og laboratorier, ifølge Enersen, mens pasientrom skal ha et «rent preg».

– Renholderskene vurderer om lister, vegger og møbler bør vaskes, sier hun til Budstikka.

Skal vaskes hver dag

Ifølge renholdsrutinene for Vestre Viken skal pasientrom, undersøkelsesrom og toaletter i kontor- og administrasjonsområder vaskes hver dag, mandag til fredag. Toaletter og berøringspunkter, eksempelvis dørhåndtak, skal prioriteres av smittevernmessige hensyn.

Fakta:

Hygienemiljøene i tre grupper:

Norm 1: Rom som ikke har noen spesiell tilknytning til pleiefunksjon, for eksempel administrasjonlokaler og publikumsområder.

Norm 2: Rom som har middels risiko for smittespredning, for eksempel pasientrom og undersøkelsesrom.

Norm 3: Rom der infiserte eller infeksjonsømfintlige pasienter blir stelt eller behandlet, for eksempel operasjonstuer, smitterom, laboratorier og isolater.

Kilde: Budstikka/Vestre Viken

"
Powered by Labrador CMS