godkjenningsordning.jpg

Strid om samarbeid

Mens Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet mener samarbeidet med NHO Service er truet, tror Petter Furulund (NHO) at de to partene har bedre grunnlag for samarbeid enn noen gang.

Publisert

Trepartssamarbeidet har snart fått på plass offentlig godkjenningsordning, og et krav om allmenngjøring er til vurdering hos Tariffnemnda. Nå skaper ordningen med regionale verneombud splid i samarbeidet.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Årsaken er uenighetene om innføringen av regionale verneombud i renholdsbransjen, som NHO Service er i mot. Petter Furulund sier til frifagbevegelse.no at de to partene har lang tradisjon for å samarbeide for en seriøs renholdsbransje: Ren Utvikling, bransjeprogrammet for bedriftsutvikling samt arbeidet med offentlig godkjenningsordning og ID-kort er tiltak de har jobbet sammen om.

– Jeg tror ikke det er mange parter som kan vise til tilsvarende langt og godt samarbeid, sier han til nettstedet.

- Står ikke på pengene

Furulund påpeker at NHO i flere år har argumentert for en allmenngjøring av grunnbeløpene i renholdsoverenskomsten, og at LO nå synes å være enig.

– Dette tiltaket, samt alle nevnt tidligere, må være en seier for renholdsbransjens skikkelighet og mye mer verdt enn to – tre regionale verneombud med løskrutt i bøssa. Jeg vil gjerne fortsatt være venn med Erna, jeg, sier han.

En rot til uenighetene, ligger i finansieringen av RVO-ordningen: Forskriften sier at arbeidsgiverne i virksomheter som omfattes skal betale en avgift på 0,065 % av lønnsutgiftene til et fond som administreres av fondsstyret. Avgiften skal minst være 250 kroner.

Furulund utdyper til frifagbevegelse.no at NHO Service gjerne kan leve med pengene ordningen vil koste.

- Vi kunne ha betalt inn til noen ekstra inspektører til Arbeidstilsynet. Men at våre bedrifter via lovveien skal være med å betale lønn for ansatte i LO er vanvittig. Noen prinsipper må man ha her i livet, sier han.

Les også: Regionalt verneombud i anleggsbransjen forundret over NHO sin holdning

- Kan ødelegge samarbeidet

Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet mener at NHO Service sine argumenter i denne saken kan ødelegge samarbeidet:

– RVO er det eneste av tiltakene i bransjen som kommer fra renholderne. De sier: Vi trenger hjelp til å få et bedre arbeidsmiljø. Det er klart renholderne blir forbanna når NHO sier nei, sier Hagensen til frifagbevegelse, og utdyper:

– Det er klart at renholderne ikke vil ha noe samarbeid med NHO Service etter dette. Og når de går i mot denne ordningen, da vet ikke jeg hva vi skal samarbeide med dem om i bransjeprogrammet.

Les mer om diskusjonen mellom Hagensen og Furulund på www.frifagbevegelse.no

Papirutgaven av Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.

Bli kjent med papirutgaven her

" Vi sender ut nyhetsbrev pr e-post ukentlig. Her kan du melde deg på.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS