colourbox_nyfødt
colourbox_nyfødt

Tester nytt superlaken

Ullevål sykehus prøver nå ut et nytt engangslaken til bruk i fødesenger. Fungerer det etter sin hensikt, er potensialet for renholds-innsparinger stort.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Lakenet skal ha langt større oppsugningsevne enn de som finnes i dag, og kan derfor både redusere behovet for lagerplass og minske utgiftene til renhold.

Tester mot ordinære laken

Engangslakenet kan i utgangspunktet brukes både på fødeavdelinger, i operasjonssaler og i annen helserelatert virksomhet, som i ambulanser.

Til å begynne med, vil sykehuset gjennomføre en undersøkelse på 200 fødsler, hvor det nye lakenet skal testes ut på halvparten. Resultatet skal deretter sammenlignes med den andre halvparten, der ordinært utstyr blir brukt.

Tre lag

Lakenet er én millimeter tykt, og består av tre lag. Det nederste laget skal hindre at fukt går igjennom, og i midten er et tynt lag med en polymer som absorberer fukt. Øverst er det et gaslignende (nonwowen) lag, slik at væsken raskt trekkes inn.

Oppfunnet på kjøkkenbenken

Oppfinneren av lakenet er hjelpepleier Astrid Skreosen, som hadde et ønske om å redusere tida som blir brukt til renhold.

- Jeg bestemte meg for å prøve og finne opp noe selv, så jeg fikk tak i et pulver som absorberer væske. Pulveret brukes i dag i oljebransjen for å skille vann fra olje. Ved å prøve meg fram på kjøkkenbenken med pulver, vann, tørkerull og plastfolie, ble ideen til et superabsorberende laken født, sier Skreosen til Oslo Universitetssykehus` nettsider.

Hun tok kontakt med SINTEF, som laget den første prototypen. Siden har Tronrud Engineering laget prøveserien som nå testes ut på fødeavdelingene ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Les mer om lakenet på sykehusets nettsider

(www.ulleval.no)

"
Powered by Labrador CMS