gummihansker.jpg
gummihansker.jpg

Har ikke fått bukt med det svarte markedet

Til tross for at Sverige innførte skattefradrag på hjemmerenhold i 2007, lever fortsatt det sorte renholdsmarkedet i beste velgående.

Publisert

Og det sorte markedet lever i symbiose med det hvite, melder cleannet.se. Nettstedet viser til en forskningsrapport, som hevder at forholdet mellom den sorte og hvite sektoren ikke har forandret seg etter at fradraget ble innført.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

- Lukker øynene for etterspørselen

Sosialantropolog Anna Gavanas har, som står bak rapporten som bygger på en intervjustudie, mener resonnementene rundt innføringen av avdraget er feilaktige.

– Vi har lukket øynene for de tydelige koblingene mellom de sorte og hvite delene av hjemmeservicesektoren. Vi later som at alle menneskene i det sorte markedet ikke finnes, og vi lukker øynene for at forespørselen etter sort arbeidskraft finnes til tross for avdraget, sier hun til nettstedet.

- Fradraget både inkluderer og ekskluderer

Rapporten hennes hevder også at seksuelle trakasseringer er vanlig i det sorte markedet, og at det gjerne inngår i det hun kaller ”maktforhandlinger mellom aktørene i sektoren”.

– I denne sektoren er det vanlig med utpressing og pressing av priser. Det er ikke sjelden at arbeiderne tvinges til å utføre seksuelle tjenester eller jobbe gratis, sier hun

Gavanas slår fast at skattefradraget har resultert både i inkludering og ekskludering:

– Arbeidstakere i det hvite markedet opplever forbedrede vilkår, mens de som fortsatt befinner seg i det sorte, opplever ytterligere marginalisering, sier hun.

(Cleannet.se)

Bli kjent med papirutgaven av Renholdsnytt her.

" Vi sender ut nyhetsbrev pr e-post ukentlig. Her kan du melde deg på

"
Powered by Labrador CMS