PetterFurulund

- Noe å lære av svenskene?

NHO Service-leder Petter Furulund blogger om det svenske skattefradraget på renholdstjenester. Hva om vi gjorde noe tilsvarende i Norge? Spør han

Publisert

Våre beregninger viser at en tilsvarende ordning som den svenske, for renholdstjenester alene, ville gitt staten over 300 millioner i økte skatteinntekter som en følge av at svart arbeid blir hvitt, skriver Furulund på bloggen sin.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Petter Furulund i NHO Service

Fra svart til hvitt

Det svenske skattfradraget for tjenester i hjemmet har eksistert siden 2007, og Furulund peker på at det har bidratt til gjøre tusenvis av jobber hvite: Tall fra Almega, søsterorganisasjonene til NHO Service viser at det bare var registrert noen få hundre arbeidstakere i denne sektoren før ordningen ble innført. I dag er det 11.000 registrerte (hvite) jobber, skriver Furulund.

Han fremhever også nyetableringer i næringslivet som følge av ordningen, og at mange kvinner har startet egne bedrifter.

– Ikke bare for de rike

I Sverige er ordningen fortsatt omdiskutert. Mens regjeringen mener at erfaringene er så gode at fradragsordningene bør utvides, har opposisjonen lovt å fjerne skattefradragene dersom de vinner høstens valg.

Et velbrukt motargument er det først og fremst er de som tjener mest som benytter seg av fradraget. Furulund peker på hva Sosialdemokratenes leder sa i 1996: Det faktum at ikke alle har mulighet til å benytte seg av et tilbud er ikke et godt argument for at tilbudet ikke bør eksistere.

Furulund viser også til tall fra Sveriges statistiske sentralbyrå (SCB), som viser at den gruppen som i størst grad benytter seg av ordningene er barnefamilier med helt gjennomsnittlig inntekt.

Hvis skatteincentiver kan bidra til bedre arbeidsplasser i sektorer hvor vi vet at svart arbeid er utbredt, praktisk hjelp i hjemmet til folk som trenger det, entreprenørskap og ikke minst skatteinntekter, så er dette ordninger som burde være gjenstand for debatt også på vår side av kjølen, skriver Furulund.

Les bloggen til Petter Furulund her.

"
Powered by Labrador CMS