Kelner
Kelner

Skitne restauranter

I helgen ble to kjøkken i Fredrikstad stengt etter en stor aksjon rettet mot restauranter. Avvikene som ble funnet hos restaurantene går for det meste på renhold. Nå venter det mange vaskejobber for byens serveringssteder.

Publisert

– Vi forventer at eiere av restaurantene tar ansvar for det de driver med, sier seksjonssjef i Mattilsynet Ytre Østfold, Jorunn Aasgaard Grini til NRK.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Politi, Toll, brannvesen, Mattilsynet og kommunene deltok i aksjonen i Fredrikstad og Sarpsborg. Det ble funnet avvik hos nesten alle kontrollerte serveringssteder. Kjøkkenet på Oasen Food & Lounge og Mother India i Fredrikstad ble stengt umiddelbart. Mattilsynet legger ikke skjul på at de hadde håpet på bedre resultater.

– De har fått pålegg som de må gjøre noe med. Det går på renhold og orden. De må vaske ned og fjerne ting som ikke har noe der å gjøre. Mother India må også vise at de har kontroll på lagring av næringsmidler, forteller Aasgaard Grini til NRK.

Mattilsynet ser alvorlig på avvikene og frykter at folk kan bli syke av å spise på restaurantene.

Når det er mangelfullt renhold, dårlig orden og feil lagring av næringsmidler, så ser Mattilsynet på dette som veldig alvorlig. Det kan medføre helsefare for folk som spiser der. Virksomhetene oppbevarer maten på en slik måte at folk kan bli syke av å spise.

Mattilsynet fant følgende avvik hos serveringssteder i Sarpsborg og Fredrikstad:

* Kjøkken stengt grunnet manglende renhold og orden. Det ble gitt motstridende opplysninger fra eier og daglig leder om kjøkkenet var i bruk eller ikke.

* Kjøkken stengt grunnet manglende renhold, orden og vedlikehold. Manglende personaltoalett og håndvask. I tillegg var det mangler ved kjølelagring av næringsmidler. Kylling ble tint på skittent tregulv i eget lager i bakgården.

* Liten kjølekapasitet i forhold til mengden næringsmidler de hadde lagret i virksomheten.

* Pålegg om å vaske ned og rydde kjøkken og tilhørende rom grunnet manglende renhold og orden. Avvik på manglende arbeidsantrekk, og merking av næringsmidler.

* Dårlig kjølekapasitet, samlagring av råvarer, blomster og varmebehandlede næringsmidler. Dårlig nedkjøling av varmebehandlede næringsmidler. Blokkert personaltoalett og mangler ved mottak av lettbedervelige varer.

* Dårlig vedlikehold og orden i kjøkken og lager. Kyllingkebab ble oppbevart på gulvet - i romtemperatur. Mangelfull opplæring og kompetanse på personalet.

* Mat og utstyr var lagret i gangen ut mot bakgård/uteservering, Dårlig renhold og orden i kjøkken og liten lagringsplass.

* Manglende renhold i kjøkken, manglende opplæring/kompetanse.

* Julebordsservering med mat fra cateringfirma. Matserveringe er ikke meldt til Mattilsynet og manglet internkontroll for håndtering av mat.

Kilde: NRK

Powered by Labrador CMS