Renholdsvogn
Renholdsvogn

Presser underleverandører på pris

Store eiendomsforvaltere presser underleverandører på pris, og på den måten holder de felleskostnadene nede, i følge en rapport fra OPAK.

Publisert

Etter år med stor økning i felleskostnadene på lokaler, viser den siste prisstigningsrapporten fra OPAK en mer stabil utvikling. Ifølge OPAK lå normale, totale felleskostnader i intervallet 220 til 305 kroner pr. kvadratmeter i 2008. Til sammenligning var tallene i intervallet 219 til 295 kroner pr. kvadratmeter året før, skriver neNyheter.no.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Markedet kan presses

- Vi ser at flere og flere eiendommer forvaltes av profesjonelle forvaltere som i disse tider klarer å forhandle frem veldig gode avtaler. Vi er i et marked hvor man kan presse på pris, og store forvaltere kan presse felleskostnadene nedover, sier spesialrådgiver Svein Hagelund i OPAK til NæringsEiendom.

Utviklingen går dermed i retning av stadig større forskjeller i felleskostnader på eiendom som er forvaltet av store eiendomsforvalterne og gårder som ikke har satt bort eiendomsforvaltningen.

Ser på totale kostnader

- Vi ser helt klart at gårdeierne som bruker profesjonelle forvaltere får et konkurransefortrinn når de skal leie ut. En leietaker ser ikke bare på leieprisene, men fokuserer på de totale kostnadene, sier Hagelund til nettstedet.

Energikostnadene utgjør den største delen av felleskostnadene. Ifølge OPAK var felles energikostnader mellom 102 og 164 kroner pr. kvadratmeter, altså mer enn halvparten av de totale felleskostnadene. Men i forhold til 2007 har energikostnadene falt. Da var de mellom 107 og 170 kroner pr. kvadratmeter.

Priser på renhold

Renhold utgjør mellom 25 og 42 kroner pr. kvadratmeter, mens vaktmestertjenester er mellom 20 og 33 kroner pr. kvadratmeter.

OPAK har også beregnet de direkte driftskostnadene for den enkelte leietaker (energi, renhold og vedlikeholdsplikt) og der ligger kostnadene mellom 161 og 303 kroner pr. kvadratmeter. I 2007 var intervallet 163 til 304 kroner pr. kvadratmeter.

Kilde: neNyheter.no

Powered by Labrador CMS