Ferie illustrasjon strand Lofoten3

Enkle råd for en god sommerferie

Da er det sommerferie og ved siden av baderegler og tips om solfaktor, er det viktig å benytte ferie og fritiden ordentlig. Hvordan skal man kunne utnytte fridagene, slik at man føler seg uthvilt og energisk ved ferieslutt?

Publisert

Nedenfor gir STAMI en kommentar til det at ikke alle greier å innhente seg i ferien. Samtidig kommer vi med noen stikkord, tips og råd om hva man kan gjøre for å oppnå akkurat dette.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Råd for ferien

Alle regner med at en lang ferie skal gjøre oss uthvilt, fornøyd eller hjelpe litt på plager vi hadde før ferien, men slik er det nok dessverre ikke. Her er noen grunner til at ferien, kan være påkjenninger i stedet for hvile og glede.

Forventninger

Et stort problem for nesten alle er at vi har for høye forventninger til ferien. Alt skal bli bedre da - vi skal både koble av og gjøre morsomme ting, familielivet skal bli bedre osv. Når ferien i virkeligheten ikke ble slik vi hadde forventet, kan dette i seg selv føre til plager. Et godt råd er at vi må redusere forventningene til et mer realistisk nivå, og kanskje i stedet akseptere at planleggingen er den morsomste delen av hele ferien.

Konflikter

I hverdagen er tiden belagt med jobb og avtaler, og vi er ikke sammen med familien mer enn noen får timer om gangen. I ferien er vi plutselig sammen med partner og barn 24 timer i døgnet. Dette gjør i seg selv at mulighetene for konflikter er større enn ellers, og krever mye mer toleranse og samordning. Alle ting som irriterer og skuffer ved den eller de vi ferierer sammen med kan bli veldig store når vi er så mye sammen som dette!

Det er uunngåelig at det oppstår motstridende ønsker om hvilke aktiviteter dagene skal fylles med. Noen vil på tur, noen vil sove lenge om morgenen, osv. Det er viktig at man tar seg tid til å bli enige om løsninger som alle kan leve med. Dette må gjøres før ferien begynner.

Alkohol eller alkoholfritt alternativ

Alkohol og ferie kan godt kombineres, bare en tar det med måte. I tillegg er det ikke alle som ønsker å nyte alkohol - og som samtidig ikke heller ønsker å forklare hvorfor de ikke drikker. Uansett, om en drikker eller ikke drikker, kan det være trivelig med et alkoholfritt alternativ Vann er en god tørsteslukker på varme sommerdager, og det kan være bra å huske på at noen faktisk skal ut å kjøre båt eller bil dagen etter en herlig middag i sosialt lag. Den som drikker med måte kan da se fram til en god feriedag også dagen etter. Vær ellers klar over at alkohol forringer søvnkvaliteten slik at du rett og slett blir mer trett enn du ellers ville ha vært.

Krevende ferier

Husk at en av de positive tingene du kan få ut av en ferie er å få koblet ut bekymringer og tankene om problemer i hverdagen, og hvilt ut. Det er viktig å ha det moro i ferien. Men vær klar over at mye reising holder adrenalinet oppe. Turer hvor man må være i beredskap for å løse problemer stadig vekk er anstrengende. Da risikerer du at du ikke får hvilt ut. Pass på at du får sovet nok.

Ikke på- eller tilkoblet

En del av ferien er å komme seg vekk, og for å kunne hvile må man koble ut det som gir bekymringer. Da kan det være godt å ha perioder uten tilgang til verken internett eller mobiltelefon.

Ferievettregler

1. Planlegg ferien realistisk

2. Styr forventningene - da blir du ikke så lett skuffet

3. Bli enig om ferieaktiviteter sammen på forhånd

4. Balanser adrenalin og ro

5. Begrens alkoholinntaket - særlig hvis du er sliten

6. Bli borte - sørg for å koble ut mobil og internett i perioder

7. Bli uthvilt - få nok søvn!

8. Pass på å ha moro

9. Sørg for gode minner

Kilde: STAMI

Powered by Labrador CMS