himling2

Nå blir renholdet av himlingen lettere

Tradisjonelle himlingsplater går lett i stykker og er vanskelige å rengjøre. Nå har trønderbedriftene Norsk Limtre og Otretek utviklet nye plater i limtre.

Publisert

Behovet for nye himlingsplater kom initiativtaker Jokaim Dørum for øre da driftspersonalet ved flere skoler fortalte om problemer med skader og rengjøring av tradisjonelle plater. Nyvinningen er et resultat av samarbeid mellom Norsk Limtre i Mosvik og Otretek på Oppdal, et samarbeid som kom til ved hjelp av Dørum og prosjektet Verdiskaping i Trebransjen i Trøndelag.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

- Dette er konkrete resultater av myndighetenes satsing på verdiskaping innen trebransjen ved hjelp av forskning og utvikling i norsk skog- og trerelatertnæringsvirksomhet, sier seniorrådgiver Per Reidar Næss i Trøndelag Forskning og utvikling i en pressemelding.

Ved å kombinere Otretek og Norsk limtres kunnskap fra møblerproduksjon, fres- og lakkteknologi, har de kommet fram til et produkt som snart får følge av flere grønne produkter, heter det videre i meldingen.

Himlingsplatene er laget av 10 mm tykt limtre. Platene hellakkeres, og både lakk og lim er bygget opp av naturlige stoffer. Platene har innfreste spor for lyddemping, og det er mulig å frese inn symboler som for eksempel avstegningskraner. Brannteknisk er platen tillat til bruk i alle områder unntatt rømningsveier, men det arbeides med løsninger også her.

Daglig leder Ragnar Berg ved Norsk Limtre sier til Trønder-Avisa at han har tro på det nye produktet. Selv om platene er litt dyrere enn tradisjonelle himlingsplater, tror han at byggherrene vil tjene igjen dette med lang holdbarhet og muligheter for rengjøring.

- Dagens himlingsplater er noen store støvsamlere som det er umulig å rengjøre. Vårt håp er at de offentlige nå går foran og bruker de nye, miljøvennlige himlingsplatene når de restaurerer og bygger nytt, sier Berg, som håper platene vil være ute på markedet i løpet av våren.

Powered by Labrador CMS