Illustrasjon kvinnelig renholder

Setter søkelyset på renholdsbransjen

I kveldens Brennpunkt på NRK1 får vi se hvordan asylsøkere og innvandrere utnyttes i rengjøringsbransjen.

Publisert

- Arbeidsgiveren er ofte usynlig og finnes bare med mobiltelefonnummer. Det sier Alzahra Hamed til NRK om sitt møte med arbeidsmarkedet i Norge. I 2007 kom han som flyktning til Norge.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Jobber om natta

I kveldens Brennpunkt handler det om hvordan asylsøkere rekrutteres til et ulovelig arbeidsmarked. De som vasker Norge, gjør det ofte om natta og under svært dårlige arbeidsforhold.

Etter uker på asylmottak ønsket Hamed heller å jobbe enn å motta stønad. Utstyrt med arbeidstillatelse og skattekort startet han jobb-jakten i Oslo-området. Men kjeltringene i bransjen tok ikke hensyn til skattekortet hans da han ble tilbudt jobb. De var mest interessert i å få han i arbeid uten arbeidskontrakt, utenfor skattesystemet og til lave timesatser. Det ble arbeidsdager op mot ti og tolv timer. Da han forlangte ordnede arbeidsforhold, fikk han sparken.

Trusler og vold

I programmet forteller Hamed om et stort, svart arbeidsmarked i Oslo. Mange blir som ham rekruttert rett fra asylmottak og inn i en svart rengjøringsbransje. Hamed sier at miljøet er hardt. I tillegg til uverdige krav fra arbeidsgiveren, blir det ofte utsatt for både for trusler og vold også.

I programmet viser han restauranter og butikker hvor han vet at renholdere sliter med lange arbeidsdager for luselønn.

Arbeidstilsynet gjennomfører nå nattlige inspeksjoner hos renholdere. Inspektør Øyvind Eriksen kan bekrefte det Brennpunkt avslører.

- Det er slavelignende arbeidsforhold der ute, forteller Eriksen til NRK.

Powered by Labrador CMS