bjarne håkon hanssen (bredde)

Positiv til ID-kort

Arbeidsministeren vil hindre sosial dumping i kvinnedominerte yrker, og obligatoriske ID-kort i renholdsbransjen kan derfor bli innført fra høsten av.

Publisert

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen frykter mer sosial dumping i kvinnedominerte bransjer som renhold, hotell og restaurant når overgangsreglene i forhold til EU fjernes neste år. Han vil ikke ut med hvilke tiltak han ser for seg for å møte denne utfordringen, men er positiv til forslaget om obligatoriske ID-kort, skriver Dagsavisen.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Flere positive

Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser ble fra 1. januar i år pålagt å utstyre sine arbeidstakere med id-kort. Kortet skal vise om arbeidstakeren er ansatt i et seriøst firma, og både Arbeidsministeren, HSH, NRI, NAF og NHO Service er positive til innføringen av dette også i renholdsbransjen. Dagsavisen skriver at dette vil være aktuelt fra høsten av.

Fortsatt kamp mot sosial dumping

konferansen om sosial dumping som ble arrangert tirsdag, fastslo statsråden at regjeringens handlingsplan mot sosial dumping er så godt som gjennomført. Tiltakene har ifølge han bidratt til å sikre østeuropeiske arbeidere norske lønns- og arbeidsvilkår, men kampen er ikke vunnet:

- Det vil bli spesielle utfordringer i kvinnedominerte bransjer, sier Hanssen til Dagsavisen.

Kvinner utsatt

Norges overgangsordninger har krevd norske lønns- og arbeidsvilkår for alle som kommer hit, men fra neste år blir disse borte. Menn i byggebransjen vil fortsatt sikres norske vilkår fordi tariffavtaler er allmenngjort, men den økende andelen østeuropeiske kvinner i serviceyrker har ikke denne retten. Ifølge Fafo kommer mange av dem med ektemenn som jobber her, og tar svart arbeid.

LO-leder Roar Flåthen deler statsrådens bekymring.

- Det er all grunn til å rette oppmerksomheten mot disse kvinnene. Det er mye useriøsitet i disse bransjene fra før. Kontrollen fra Arbeidstilsynet har nok også vært sterkest i den mannsdominerte byggebransjen, med at reglene følges, sier han til Dagsavisen.

(Dagsavisen.no)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS