sparegris_colourbox
sparegris_colourbox

Renere skoler og penger spart

I løpet av to år har København kommune lagt om rengjøringen på samtlige skoler og fritidshjem, og resultatet er renere gulv og store pengebesparelser.

Publisert

Krav om kommunale nedskjæringer kan være en kilde til frustrasjon. Men i København har et nytt rengjøringsprosjekt banet vei for både besparelser, bedre kvalitet og tilfredse ansatte. Pengebesparelse er på hele 18 millioner danske kroner årlig.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

La om alt renhold

Suksessen bygger på et tett samarbeid mellom kommunen og bedriftene JohnsonDiversey og Electrolux Laundry Systems.

- Kommunen skulle redusere utgiftene med 13 prosent, men naturligvis uten at det skulle gå utover kvaliteten. Derfor inngikk vi et partnerskap med private leverandører for å innføre en ny måte å rengjøre gulv i skoler og fritidshjem på, sier prosjektleder Juanitta Lenskjold fra Børne- og Ungeforvaltningen i København til tidsskriftet Rent i Danmark.

Fra tradisjon til mikro

Årsaken til de store pengebesparelsene er at den tradisjonelle gulvvasken i alle bygg er erstattet av et nytt system med mikrofibermopper. Fra 2005 til 2007 har alle kommunens 65 skoler og 190 fritidshjem - 725 000 kvadratmeter til sammen - tatt i bruk den nye rengjøringsmetoden, og resultatet er tydelig:

- På en rekke av skolene kan vi se at rengjøringen har blitt mye bedre, og sparekravet er for lengst nådd, forteller Lenskjold.

Sparer tid og miljø

Claus Liedecke i JohnsonDiversey forteller at alle produktene som brukes er svanemerkede, og at mikrofibermoppene sparer rengjøringspersonalet for mye arbeid.

- De gjør gulvet rent og tørt og fjerner smuss i én bevegelse. Før ble gulvet først vasket og deretter tørket over, sier han til Rent i Danmark.

Ergonomisk bedre

JohnsonDiversey har i tett dialog med kommunen vært med på å gjennomføre omleggingen, både gjennom møter med renholdspersonalet, undervisning i mikrofiber-metoden, samt ved å introdusere nytt, ergonomisk utstyr.

- Vi har levert over tusen nye rengjøringsvogner, og renholdsarbeiderne har tatt godt imot både disse og den nye metoden. Begge deler er skåner kroppen langt bedre enn tradisjonell rengjøring, forteller Liedecke.

Ut av maskinen - klar til bruk

I tillegg til å legge om gulv-rengjøringen, har samtlige skoler og fritidshjem tatt i bruk høyteknologiske vaskemaskiner fra Electrolux Laundry Systems.

- Maskinene er programmert til å dosere nøyaktig riktig mengde rengjøringsmiddel, og med et spesialprogram for mikrofibermopper sikrer vi at moppene har riktig fuktighet, er impregnert med rengjøringsmiddel og er klare til bruk når de tas ut, forteller salgssjef Martin Østergaard fra Electrolux Laundry Systems.

(Kilde: Rent i Danmark)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS