kjemi_grønn_colourbox

Nanoteknologi vokser frem i bransjen

Kan nanoteknologi erstatte dagens rengjøringsmidler? Renholdsnytt presenterer den danske professoren Jakob Zeuthens tanker omkring teknologiens fremtid.

Publisert

Professor og konsulent i den danske bransjeforeningen SPT, Jakob Zeuthen, delte nylig sine tanker omkring nanoteknologi i rengjøringsbransjen med leserne av det danske tidsskriftet Rent i Danmark. Renholdsnytt presenterer synspunktene i dag og i morgen.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

I dag: Nanoteknologiens fremvekst, og teknologiens posisjon i renholdsbransjen i dag.

FAKTA: Nanoteknologi

Nye teknikker for syntese og bearbeiding, herunder flytting av og bygging med naturens byggesteiner (atomer, molekyler eller makromolekyler), for intelligent design av funksjonelle materialer, komponenter og systemer med attraktive egenskaper og funksjoner og hvor dimensjoner og toleranser i området 0,1 til 100 nanometer (nm) spiller en avgjørende rolle.

(Kilde: Nanoteknologier og nye materialer: Helse, miljø, etikk og samfunn, Teknologirådet, NENT og Norges forskningsråd, 2005)

Les mer om nanoteknologi på teknologirådets nettsider.

"

En revolusjon

Forskning og utvikling innenfor nanoteknologi er i sterk vekst, og har blitt utropt som "den neste industrielle revolusjon", skriver Zeuthen.

Nanoteknologien har vokst frem i løpet av det siste tiåret.

Kort sagt kan man si at teknologien er evnen til å modellere og kontrollere materialer og objekter ned på nanoskala-nivå. - Altså på et nivå fra 0,1 til 100 nanometer, hvor de enkelte atomer og molekyler plasseres på helt nye måter. (1nm tilsvarer en milliondel av en millimeter) - Det blir som å sette sammen legoklosser, forklarer Zeuthen.

Impregnering

Videre skriver Zeuthen at det er vanskelig å finne gode eksempler på rengjøringsmidler som er basert på nanoteknologi i dag, men forklarer derimot at det finnes flere typer impregnering basert på nanoteknologi.

Denne impregneringen gir overflater en smussavvisende og beskyttende hinne. Før påføring, er det imidlertid viktig at overflaten er rengjort grundig. Hvis ikke, blir det en god grobunn for sopper og bakterier under filmen.

Vil bli enda viktigere

Zeuthen forklarer at bruken av dette er vosende på det internasjonale markedet, og han spår at disse vil få stor betydning for renholdsbransjen i tiden fremover: For eksempel kommer helt nye impregneringer på markedet, som er i bedre stand til å frastøte vann og smuss enn dagens. - Dette gir mulighet til å redusere - eller fjerne - bruken av oppløsningsmidler, tror han.

En annen evne enkelte av impregneringene har, er at de gjør overflater selvrensende og i stand til å reagere kjemisk med forurensing slik at den ikke fester seg.

Oppskriften

De fleste nanoimpregnerineger er basert på nanopartikler av kaolinit, titandioksid, silikater, siloxan, fluorosilaner, skriver Zeuthen.

Aktivstoffene er normalt oppløst i vannbaserte sure oppløsninger tilsatt alkoholer som metanol og etanol.

(Kilde: Bladet Rent i Danmark, nummer 2 2008)

For et år siden lanserte Relekta en spray som impregnerer tekstiler ved hjelp av nanoteknologi. Les om denne her.

I morgen: Jakob Zeuthens tanker om nanoteknologiens fremtod i renholdsbransjen, samt mulige negative helseeffekter.

"
Powered by Labrador CMS