Sjøvold

Bygg må holdes tørre

Oppskriften for et godt inneklima er enkel:  - Fjern matavfall daglig, og støvsuging med HEPA-filter er effektivt. I tillegg må bygg holdes tørre, opplyser professor Oddbjørn Sjøvold til forskning.no.

Publisert

Mange yrkesbygg, og spesielt skoler, i Norge har utfordringer med inneklimaet. Mugg er den vanligste grunnen. Riktig renhold og fjerning av fuktskader gir vesentlige miljøforbedringer viser en inneklimaundersøkelse av 118 bygninger og 430 rom og tilbakemelding fra 1500 brukere. Forskerne har spesielt undersøkt inneklimaet på barne- og ungdomsskoler, men resultatene gjelder alle typer yrkesbygg.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Fukt er en fare

- Mye av årsakene til dårlig inneklima i skoler og yrkesbygg skyldes fukt, sier professor Oddbjørn Sjøvold (bildet), Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU).

- Det å fjerne kilder til muggdannelse er viktig. I praksis vil det si å skifte ut alle tendenser til fuktskader. Klorin er et effektivt middel for å fjerne bakterier og sopp.

- Men det bør bare brukes i foreskrevne mengder ved hovedrengjøring og ved renovering av bygg hvor det er påvist soppvekst, sier Sjøvold

Bruk av klorin reduserer også konsentrasjonen av bakterier i romlufta til et minimum.

Bruk HEPA-filter

- Støvsuging er viktig for å samle opp støv og effektivt for å samle opp mikrosopp-partikler. Bruk av HEPA-filter (High Efficient Particualte Air Filter) er svært virkningsfullt. Men også et sentralstøvsugersystem har samme effekten.

Før nye rengjøringsrutiner tas i bruk må alle tegn på fuktskader fjernes og repareres. En kombinasjon av å fjerne fuktskader og riktig renhold gir vesenlige bedringer i inneklimaet.

Symptomene på at noe kan være galt med inneklimaet er tørre slimhinner, kløende øyne, hodepine og konsentrasjonsvansker.

Powered by Labrador CMS