colourbox_penger_kalkulator

- Må ha millionlønn før husrenhold blir lønnsomt

Advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen har gjort en undersøkelse som viser at du bør tjene godt over én million kroner for det lønner seg å leie inn hjelp til renhold hjemme.

Publisert

Les også: Fordoblet hjemmeservice

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Nilsen poengterer at fakturaen fra renholdsbyrået må betales av skattlagte penger, og med dagens regelverk er hun ikke overrasket over at folk velger svart vaskehjelp.

– Tjener du 600 000 kroner pr. år fordelt på 1800 timer, så er timelønnen din 333 kroner. Marginal skattesats er 44,8 prosent, det vil si at du sitter igjen med 55,2 prosent, eller 183,80 kroner pr. time.

Jobber du overtid er timesatsen 499,5 kroner, netto 275,70 kroner. Forutsatt at vaskebyrået tar 300 kroner i timen er det økonomisk sett bedre å vaske selv enn å betale hjelp, sier Nilsen til Aftenposten.

Mange velger svart arbeidskraft

- Det er ikke overraskende at mange velger svart arbeidskraft, eller eventuelt vasker selv. Skal man tenke krone for krone er det bare for et fåtall at det "lønner seg" å jobbe mer for å betale et vaskebyrå, poengterer hun Nilsen.

Les også: Ber om tiltak mot svart arbeid

En fersk undersøkelse Synovate har gjort på oppdrag for Skattebetalerforeningen viser at fire av ti synes det er greit å betale svart for en mindre jobb på hytte eller hus.

Foreningen ønsker diskusjon rundt tiltak som gjør det mer lønnsomt med "hvit" hjelp.

Flere kjøper seg ut fra hjemmets oppgaver

- Med økt inntekt og levestandard, med utviklingen hvor flere kvinner jobber heltid, så vil man jo tro at flere vil betale for hjelp i hjemmet, sier Nilsen.

Les også: Skattefradrag en bedre løsning

Aftenposten har også snakket med førsteamanuensis Hans Mathias Thjømøe ved Handelshøyskolen BI, som forteller at stadig flere kjøper seg ut av hjemmets oppgaver. Han tror dette er en trend som vil fortsette.

- Jeg tror vi kommer til å se en ytterligere profesjonalisering av hverdagslivet. Det kommer til å ligne mer og mer på næringslivet der jeg gjør det jeg kan best, og du gjør det du kan best. Det er jo grunnlaget for hele velstandsøkonomien, sier Thjømøe, som underviser i forbrukeradferd.

Ønsker debatt rundt tiltak

- Det er fullstendig meningsløst at folk med doktorgrad skal vaske huset sitt. Det er forskjell på det du har lyst til å gjøre, og det du må gjøre. Det er ikke så veldig mange som synes det er gøy å vaske eller male hus, sier han til avisen.

Skattebetalerforeningen ønsker en debatt rundt tiltak som gjør det mer interessant med ”hvit” arbeid

"
Powered by Labrador CMS