HSHLOGO

Ber om tiltak mot svart arbeid

Ifølge en ny undersøkelse, synes fire av ti nordmenn det er greit å betale svart for å få utført en mindre jobb på hytte eller hus. Nå ber HSH om skattetiltak for å motvirke svart arbeid.

Publisert

Ifølge undersøkelsen fra Synovate, har også fire av ti nordmenn betalt svart.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Til tross for mye oppmerksomhet rettet mot svart arbeid, har det ikke skjedd noen holdningsendring blant folket siden de tilsvarende undersøkelsene som ble utført i 2006 og 2007.

Skattefradrag én løsning

I likhet med Skattebetalerforeningen, mener HSH det er på tide med endringer. De foreslår nå å utrede hvordan det kan gjøres mindre lønnsomt å hyre inn håndverkere svart.

Et av forslagene HSH tidligere har fremmet, og som de holder fast ved som en god løsning, er skattefradrag på hjemmeservicetjenester.

Organisasjonene peker på at ordningen med stort hell er innført i både Finland og Sverige, og at den i Finland har medført at svart arbeid i hjemmet er redusert fra 64 til 25 prosent.

HSH trekker også frem den økte hvite omsetningen i Sverige det siste året. - Ved å flytte mye av omsetningen fra det svarte til det hvite markedet, har ordningen gitt et positivt netto skattebidrag til staten, skriver HSH i en pressemelding.

Redusert momssats også en løsning

Et alternativ til skattefradrag, kan ifølge HSH være å innføre en redusert momssats for tjenestene. -Slik kan det bli billigere å betale hvitt, skriver de.

I tillegg til mindre skattesnusk, mener HSH disse tiltakene kan føre til bedre vilkår for hjemmeservicesektoren. Det kan stimulere til et større marked, og dermed fremme nye foretak og tjenester.

Innføring av nye ordninger vil også kunne sikre pensjons- og trygderettigheter til de som tilbyr tjenestene, samt gi kundene økt trygghet og vanlige forbrukerrettigheter, mener HSH.

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS