kjemikalier

Vil bekjempe kjemisk arbeidsmiljø

Stadig færre har kjemikalie-plager på arbeidsplassen. Men Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) slår fast at helseskader etter kjemikalieeksponering fortsatt er et betydelig arbeidsmiljøproblem i Norge.

Publisert

Selv om slike skader ikke bidrar vesentlig til det arbeidsrelaterte sykefraværet, er de ifølge STAMI ofte så alvorlige at de fortsatt bør være et prioritert felt for tilsyn, forebyggende innsats og forskning. I tillegg til store belastninger for de som rammes, kan det påføre samfunnet store kostnader årlig.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Kartlegger eksponeringen

STAMIs eksponeringsdatabase viser at yrkeseksponering for kjemiske forbindelser har gått gradvis ned de siste tiårene. Databasen EXPO inneholder over 100 000 eksponeringsmålinger fra over 5 000 norske bedrifter fra 1984 og frem til i dag.

Mørke tall fra Arbeidstilsynet

Tall som nylig er offentliggjort fra Arbeidstilsynet indikerer at minst 500 dødsfall årlig skyldes kjemisk yrkeseksponering. De anslår videre at bare 25 prosent av bedrifter i relevante bransjer har gjennomført en lovpålagt risikovurdering av sitt kjemiske arbeidsmiljø, at bare én av tre ansatte har fått opplæring i hvordan man kan beskytte seg mot kjemikalieeksponering, samt at én av tre bedrifter manglet god nok ventilasjon.

- Ikke godt nok

I følge tall fra Statistisk Sentralbyrå for 2006 oppgir 8 prosent at de er eksponert for støv, gass, damp eller hudirriterende stoffer i mesteparten av arbeidstiden. Innenfor enkelte næringer er tallet nærmere 40 prosent.

I STAMIs eksponeringsmålinger fra norsk arbeidsliv i perioden 2000-2006, avdekker 15 prosent av prøvene eksponeringsnivåer over administrativ norm, og at det ikke ble benyttet personlig verneutstyr i ca 1/3 av disse tilfellene. STAMI mener at det gjenstår mye arbeid før forholdene er gode nok, og tror forskningen kan bidra til mer bevissthet på feltet.

Les mer om STAMIs forskning på kjemisk arbeidsmiljø her.

"
Powered by Labrador CMS