universitet_colourbox

Følger ikke opp grønne krav

Det er to år siden alle offentlige virksomheter skulle ha en miljøplan gjennom prosjektet Grønn stat. De færreste av de største utdanningsinstitusjonene har fulgt opp.

Publisert

Alle offentlige virksomheter i Norge ble i 2001 inkludert i prosjektet Grønn stat. Målet var at de skulle integrere miljøhensyn i egen drift innen utgangen av 2005. De største satsingsområdene skulle være kildesortering, energiøkonomisering, redusert transportutslipp og miljøvennlige innkjøpsavtaler.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Hensynet hindrer

Ved utgangen av 2005 hadde bare 20 prosent av virksomhetene en plan for gjennomføring av Grønn stat. Og i dag henger fortsatt de fleste av de høyere utdanningsinstitusjonene etter.

Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo er en av dem som ligger et stykke etter. Direktør Einar Fagerås forklarer at hensynet til studentene er en viktig grunn til dette.

- Vi har mange studenter som arbeider på kvelds- og nattestid, og det må derfor være ventilasjon i lesesalene døgnet rundt. Av hensyn til deres arbeidsmiljø, kan vi ikke gjennomføre en del tiltak som kunne ha ført til mindre energibruk, sier han til Universitas.

UiO og NMH på topp

De som i størst grad har integrert Grønn stat i driften, er Universitetet i Oslo (Uio) og Noregs musikkhøyskole (NMH).

Jorulf Silde, leder i seksjon for helse, miljø og sikkerhet ved UiO, sier det er viktig å ta miljøhensynet på alvor.

- Vi handler inn for om lag én milliard kroner i året, og da har det mye å si at vi velger mest mulig miljøvennlige produkter, forteller han til Universitas.

- Viktig med enøk

Seksjonssjef Knut Jarbo ved NMH forteller at de særlig arbeider med energisparing.

- Vi har to store bygg, og det har mye å si at vi økonomiserer strømbruken. I tillegg har vi kildesortering av avfall, og mest mulig av innkjøpene våre skal være miljømerket.

Han tror skolene kan spare penger på miløtiltak.

- Når vi greier å få ned energibruken, er det klart det er en økonomisk gevinst i det, sier han.

Halvgrønne utdanninger

Til tross for fremgang noen steder, har de færreste skolene fult integrert alle delene i Grønn stat.

Norges Idrettshøyskole (NIH) er bare i startgropa når det gjelder kutt i transportutgifter og -utslipp. Noregs veterinærhøyskole (NVH) må innrømme at pris gjerne går foran miljømerking når innkjøp skal gjøres.

Teknisk sjef ved NVH, Kjetil Oftebro, innrømmer at skolen kan bli bedre, men understreker at de allerede nå har satt i gang en rekke tiltak.

- Det at det ikke finnes miljømerkede varer på markedet, har noe å si for at innkjøp ikke alltid kan være miljørettet, seier Oftebro.

(Kilde: Universitas)

"
Powered by Labrador CMS