colourboxgummihansker
colourboxgummihansker

Unngå håndeksem

De som har mye kontakt med vann og rengjøringsmidler, er ekstra utsatt for håndeksem. Her er hudekspertenes råd til forebygging.

Publisert

Håndeksem rammer oftest voksne og har sammenheng med yrket, skriver hudlege Ole Fyrand på mozon.no. Her er noen av hans råd for hvordan du best kan forebygge håndeksem når du arbeider med renhold:

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

  • Bruk husholdningshansker av vinylplast i stedet for gummihansker.
  • Bruk dobbelt lag av hvite bomullshansker (fås på apotek) inne i plasthanskene. I de hanskene som er nærmest huden, skal du ha litt talkum uten parfyme.
  • Plasthansker skal sitte løst. Svette på innsiden av hanskene irriterer huden. Hanskene bør derfor byttes etter 15-20 minutter. Spyl vinylhanskene etter bruk, og pudre dem med talkum.
  • Bruk bomullshansker når du holder på med tørt, støvet og skittent arbeid.
  • Bruk regelmessig beskyttende kremer, såkalte barrierekremer, som fås kjøpt på apotek uten resept. Riktig hudpleie med tilføring av fett og fuktighet er viktig for at huden skal ha best mulig motstandskraft.
  • Hvis du bruker håndsåpe, bør det være lite. Såpen bør være uparfymert og skylles godt av. Gni minst mulig på huden. Trykk huden tørr med et mykt håndkle som skiftes ofte.
  • Unngå direkte berøring med pussemidler for metall, bonevoks, møbel- og bilpolish og lignende. Vær forsiktig med løsemidler som terpentin, white spirit, lynol, bensin, trikloretylen (Tri) og lignende.

Yrkesskade

Hvis du antar at håndeksemet er yrkesframkalt, skal det meldes som yrkesskade etter bestemte regler. Minn legen om dette hvis han eller hun glemmer det. Slik melding kan ha betydning for dine trygderettigheter senere.

(Kilde: Hudlege Ole Fyrand, mozon.no)

"
Powered by Labrador CMS