GRØNNTVANN

Legionella- kontroller funker ikke

Den mest brukte metoden for å avdekke legionella-smitte er uegnet og kan føre til at syke anlegg blir friskmeldt.

Publisert

Det påpeker Catrine Ahlen, seniorforsker ved Sintef til Stavanger Aftenblad. Hun har jobbet med mikrobiologi siden 1969, og har siden 1990 forsket på legionellabakterien.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Hun hevder at myndighetens metode for å avdekke smitte ikke holder mål. I dag brukes kimtallsmetoden, denne undersøkelsen brukes til å avdekke om vannet er egnet til produksjon av næringsmidler. Der bør innholdet av mikroorganismer være lavt.

Legionelle lar seg ikke avdekke

Kimtallsmetoden avdekker ikke legionella, opplyser Ahlen.

- Siden Norge finnes det massevis av anlegg der eierne har fått vite at Kimtallet er lavt, resultate kan bety at anlegg friskmeldes til tross for at de kan være fulle av dødsbakterien.

I løpet av de siste 7 årene har 17 mennesker mistet liver på grunn av bakterien. I forrige måned ble nye sykdomstillfeller oppdaget både i Stavanger og Bergen.

Ny teknologi

Forskeren forteller at ved hjelp av ny teknologi er det lettere å teste ved hjelp av kultivering (bakteriedyrking), og få svar i løpet av en dag. Tidligere tok denne typen undersøkelser langt tid.

Hun forteller til aftenbladet et det er meningsløst at noen dør av legionella i dag, og at myndighetene må ta bakterien på alvor.

Powered by Labrador CMS