renholder-colourbox626830

Kan bli regionale verneombud i renholdsbransjen

NHO service er positive til forslaget om en ordning med regionale verneombud i renholdsbransjen, og en godkjenningsordning for renholdsbedrifter

Publisert

Bygg- og anleggsbransjen har lenge hatt en slik ordning. Hensikten med regionale verneombud er å bidra til at sikkerhets-, helse og arbeidsmiljøforholdene er i samsvar med arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Verneombud i renholdsbransjen

Norsk Arbeidsmandsforbund har lenge frontet en likende ordning for renholdsbransjen. I siste utgave av nyhetsbrevet til NHO service (tidligere SBL) stiller de seg positive til at slik ordning opprettes også for renholdere.

Ifølge en undersøkelse som Econ har utført viser det seg at jobben som verneombudene gjør i bygg og anleggsbransjen er effekt på bedringen av HMS, og forebyggingen av ulykker og skader.

NHO Service fattet vedtak

NHO Service og NAF har lenge vært i dialog om denne saken, men er uenige om hva en slik ordning skal innebære av ansvarsområder og hvordan det skal organiseres. Under årsmøte til NHO Service ble det fattet vedtak om at de er villige til å vurdere tiltaket om regionale verneombud.

Men skal man ha en slik ordning i renholdsbransjen er det viktig at de har et mandat som er tilpasset problemene bransjen har. Et poeng de legger frem er at verneombudene må ha mandat til å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår.

De påpeker samtidig at arbeidsmiljøforskriftene er lite tilpasset problemstillingene i servicebransjen og er laget for industrien.

De mener også at et regionalt verneombud må være ansatt i en uavhengig organisasjon.

Minstelønn i renholdsbransjen

NHO Service går også inn for en minstelønn i bransjen som skal ligge på minstelønn i tariffavtalen. De legger også vekt på at en må ha tiltak som innebærer en mye mer systematisk opplæring av renholdere.

Undersøkelser de har Econ har gjort i renholdsbransjen viser at både arbeidsgiver og arbeidstakersiden mener at bransjen er preget av useriøse aktører.

For lett å starte renholdsbedrift

Det er svært lett å starte sin egen bedrift, og det er en bransje som til dels er preget av snusk, mange unndrar å betale skatter og avgifter og HMS arbeid tas svært ofte ikke på alvor.

Useriøse aktører i bransjen skaper manglende kvalitet på arbeid og på arbeidsforhold.

Krav til helse, miljø og sikkerhet tas ikke alvorlig og det er manglende lønns og arbeidsavtaler. Mange ansetter nærmest folk "rett fra gata", skriver NHO Service.

Mangler opplæring i renholdsfaget

Rapporten viser også til at personalet mangler opplæring i renholdsfaget, og det er vanskelig å rekruttere ansatte til verneombud. Det er også slik at de fleste renholderne i landet fortsatt arbeider alene, og har sjelden kontakt med kollegaer og ledere ifølge NAF. Og fortsatt så blir mesteparten av renholdet utført utenfor på morgenkvisten eller om kvelden.

Felles godkjenningsordning innen renhold

NHO Service viser til at det er opprettet en godkjenningsordning i vaktbransjen, og at det jobbes med å få en godkjenningsordning i forhold til bemanningsbedrifter og mener det må være mulig å kunne få til dette også i renholdsbransjen

Mer om dette finner du i Servicebrevet til NHO service.
Hele rapporten fra Econ kan du lese her, se side 60 for det som står om utfordringer i renholdsbransjen
"
Powered by Labrador CMS